onsdag 6. juni 2012

Alle ønsker dyktige helsearbeidere

På streikekaféen diskuteres det intenst rundt bordene. De som har samlet seg etter dagens plikt på stand er først og fremst opptatt av studentene sine. Høgskolelektorene i sykepleie ved HiB, Solvor Mortensen og Astrid Borge, tenker på at 160 sykepleiestudenter fra høgskolen i disse dager ikke får sin nødvendige autorisasjon. Uten eksamen er de ikke sykepleiere. Dermed kan de ikke påta seg det ansvaret som ligger i stillingene. De får ikke jobbe med medisiner og mottar ikke lønn som sykepleiere.

Høgskolelektor Nina Dalen synes det er tungt at radiografene som er ferdig etter tre år ved høgskolen i dag har sin høytidelige avslutning av studiet uten at hun kan være til stede.



Alle tre er enige om at streiken er viktig. Kompetanse koster. Helsepersonell som jobber på høgskolen har alle en grunnutdanning, videreutdanning, pedagogikk og minst en mastergrad. Dette gjenspeiles i liten grad i lønnen. Det forventes at de stadig øker sin kompetanse uten økonomisk støtte. Det meste av faglig oppdatering foregår på fritiden. For forskning og søknader om forskningsmidler er de timene som står på papiret langt fra tilstrekkelig, mener de.

Undervisningsoppgavene er også et stort ansvar. Astrid Borge kan fortelle at klassene i sykepleie er på 80-90 studenter mens smågruppeundervisningen omfatter 50.

Som radiograf, er Nina Dalen bekymret over at mye diagnostikk og behandling privatiseres. Det er ikke bra for tilbudene i det offentlige. Flere radiografer forsvinner også til andre private markeder innen industrirøntgen, farmakologisindustri og utstyrsleverandører. ”Studenter som starter der, kan antakelig få begynnerlønninger som tilsvarer det vi har på topp.”

Solvor Mortensen mener streiken er viktig for dem som kommer etter oss. Ungdommen er opptatt av lønn og stillingene i UH-sektoren må være attraktive hvis disse skal rekrutteres. ”Egentlig er det umulig at privat sektor får drive lønnsveksten slik,” sukker Borge. Hun registrerer at sykepleierne i det offentlige tar videreutdanning, ofte kun av faglig interesse, uten at spesialkompetansen gir lønnsuttelling.

Av alle de offentlige som streiket, er Unio stat de siste igjen. Nina Dalen mener det er behov for å få de spesielle behovene til de statsansatte bedre fram i media. ”Nå har vi jo fått vite at de som redder biler tjener mer enn de som redder mennesker. På denne bakgrunn får jeg lyst til å oppfordre jenter til å bli bilmekanikere. ” Selv har hun aldri streiket før, men mener at denne streiken er helt på sin plass. De to andre er absolutt enig med henne.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar