tirsdag 5. juni 2012

Kronikk: Urimelige sammenligninger

I dagens BT, den 5.juni, skriver Tor Bakke et debattinnlegg : BT gjør urimelige sammenligninger. Bakke er siviløkonom og lektor i økonomi ved Langhaugen videregående skole. Kronikken er et motsvar til BTs 1. juni-overskrift: Gullpensjon verdt solide lønnstillegg.

Bakke gir i kroniken et bilde på en lektors hverdag som offentlig ansatt, også med bakgrunn i hans tidligere erfaring som ansatt i privat næringsliv.

Et av Bakkes poenger er at gode lønnsvilkår tidlig i yrkeslivet, gir unge gir muligheter for å få lån og legge seg opp litt kontanter. Nytilsatte i det offentlige har begrensede økonomiske muligheter for når lønn ikke er konkurransedyktig i forhold til privat sektor.

Vi må slutte å sammenligne ansatte i industrien, uten høyere utdannelse, med ansatte med lang utdannelse som har studielån. Bakke påpeker at flertallet av UNIOs medlemmer har minst 5 år høyere utdanning og store studielån.  Livslønnen blir dermed vesentlig lavere hvis det ikke kompenseres for utdanningstiden. (BT. s. 24).

Statens pensjonskasse gir gode lånevilkår for ansatte i det offentlige, men det er få som faktisk benytter denne ordningen. Videre er en god pensjonsordning er en av de få godene. Andre økonomiske frynsegoder i offentlig sektor er det ikke kultur for.

I privat sektor er det vanligere med sterkt subsidiert kantine, tilgang på firmahytte, betalte sosiale turer på, tilbud om treningskort utenfor arbeidsplassen, subsidiert mobiltelefon, gratis aviser mm. Dette er punkter som ansatte i det offentlige må se langt etter.

Takk for en god kronikk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar