Hvorfor streiker vi?

Lønnsgap
Det er et stort lønnsgap mellom ansatte med høyere utdanning i privat og offentlig sektor.
Lønnsgapet har vært økende i flere tiår, og er nå på mellom 150.000 og 250.000 i året.

Årets lønnsoppgjør må bidra til å redusere disse forskjellene. Da må lønnsramma for offentlig sektor bli minst like høy som i privat sektor. I tillegg må lønnstilleggene fordeles slik at det bidrar til å  redusere lønnsgapet.

Likelønn
Den store forskjellen mellom menn og kvinners gjennomsnitts- 
inntekt blir særlig tydelig for grupper med høy utdannelse. Dette
skyldes at mange kvinner, med høy utdannelse, arbeider i det
offentlige.  (tabell fra SSB)
Likelønnsutfordringen i Norge er strukturell. Kvinnedominerte yrker verdsettes systematisk lavere enn mannsdominerte yrker. Å redusere lønnsgapet for ansatte med høyere utdanning i privat og offentlig sektor, vil kunne bidra til en helt nødvendig og rettferdig lønnsutjevning mellom kvinner og menn i arbeidslivet.

Utdanning må lønne seg
Norges kvaliteter og konkurransefortrinn i forhold til andre land bygger i stor grad på kvaliteten av  velferdstjenestene, forskningen og den offentlige infrastrukturen. Kjernen i denne kvaliteten er de ansattes omfattende kunnskaper og høye kompetanse.

Den store generasjonen av dyktige ansatte med høyere utdanning som i dag arbeider i offentlig sektor, og som blir pensjonister om kort tid, tok høyere utdanning og satset på offentlig sektor med en klar forventning om konkurransedyktige lønns-og arbeidsvilkår.

Dersom talentene blant dagens unge skal gjøre samme valg, må de ha rimelig sikkerhet for at utdanning og jobb i offentlig sektor lønner seg.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar